Konular
    Takip Eden Emirler (Spot İşlemleri)
    bybit2024-07-05 08:52:57
    UygulamadaWeb Sitesinde

    Bybit, yatırımcılara Takip Eden Zarar Durdurma olarak bilinen esnek bir emir seçeneği sunar. Bu seçenek, Alış ve Satış işlemlerinde gelişmiş bir özellik olarak işlev görür. Bir varlığın veya pozisyonun piyasa fiyatını takip eden bir durdurma emri olarak çalışır. Fiyat, yatırımcının istediği yönde hareket ettikçe zararı en aza indirecek veya kârı sabitleyecek şekilde durdurma emrini otomatik olarak ayarlar. Takip Eden Zarar Durdurma emri oluşturulduğunda, piyasa fiyatının belirli bir seviyeye ulaşması ve sonrasında kullanıcı tarafından önceden belirlenen seviyeye düzeltme yapması durumunda bir piyasa emri tetiklenir.

     

     

     

    Nasıl Çalışır?

    Takip Eden Zarar Durdurma emrinizi iki (2) şekilde ayarlayabilirsiniz:

    • Aralığa Göre: Aktivasyondan bu yana kaydedilen en iyi fiyattan, fiyat aralığı cinsinden yapılacak fiyat düzeltmesi.

    • Orana Göre (veya Yüzdeye Göre): Aktivasyondan bu yana kaydedilen en iyi fiyattan, yüzde cinsinden yapılacak fiyat düzeltmesi.

     

     

     

    Örnekler

    Örnek 1: Düzeltme aralığına göre bir takip eden alış emri oluşturma

    A Yatırımcısının 1.000 USDT’lik düzeltme aralığına sahip bir takip eden BTC/USDT alış emri oluşturduğunu varsayalım. İşlem gören son fiyat (LTP) 50.000 USDT olsun.

     

    Takip Eden Zarar Durdurma özelliğinin aşağıdaki senaryolarda nasıl çalıştığına yakından bakalım:

    1. LTP’nin 50.000 USDT’nin altına düşmemesi durumunda Takip Eden Zarar Durdurma, 51.000 USDT seviyesinde tetiklenir ve bir piyasa alış emri oluşturulur.

    2. LTP’nin 48.000 USDT’ye düşmesi durumunda, Takip Eden Zarar Durdurma fiyatı otomatik olarak aşağı yönlü ayarlanır ve Takip Eden Zarar Durdurma emri 49.000 USDT (48.000 + 1.000) seviyesinde tetiklenir. 

    3. LTP’nin yeniden 48.500 USDT’ye yükselmesi durumunda, Takip Eden Zarar Durdurma emri 49.000 USDT olarak kalır.

    4. Takip Eden Zarar Durdurma emri, ancak ulaşılan en düşük fiyattan (48.000 USDT) 1.000 USDT’lik bir düzeltme olması durumunda tetiklenir.

    5. Aktivasyon fiyatı belirlediyseniz takip eden zarar durdurma emri, ancak aktivasyon fiyatına ulaşıldıktan sonra etkinleştirilir. Aktivasyon fiyatı belirlenmezse Takip Eden Zarar Durdurma emri, emir oluşturulduktan hemen sonra mevcut LTP’ye göre etkinleştirilir.

     

     

     

    Örnek 2: Düzeltme yüzdesine göre bir takip eden satış emri oluşturma

    B Yatırımcısının ETH/USDT çifti için %10 düzeltme yüzdesine sahip bir takip eden satış emri oluşturduğunu varsayalım. İşlem gören son fiyat (LTP) 4.000 USDT olsun.

     

    Takip Eden Zarar Durdurma özelliğinin aşağıdaki senaryolarda nasıl çalıştığına yakından bakalım:

     

    1. LTP’nin 4.000 USDT’yi hiçbir zaman aşmaması durumunda, Takip Eden Zarar Durdurma 3.600 USDT seviyesinde tetiklenir ve bir piyasa satış emri oluşturulur.

    2. LTP 4.100 USDT’ye yükselirse Takip Eden Zarar Durdurma fiyatı, otomatik olarak yukarı yönlü ayarlanır ve 3.690 USDT seviyesinde tetiklenir [4.100 x (%1-10)]. 

    3. İşlem gören son fiyat 3.700 USDT seviyesine düşerse Takip Eden Zarar Durdurma emri, 3.690 USDT olarak kalır.

    4. Takip Eden Zarar Durdurma emri, ancak ulaşılan en yüksek fiyattan (4.100 USDT) %10’luk bir düzeltme olması durumunda tetiklenir. 

    5. Aktivasyon fiyatı belirlediyseniz Takip Eden Zarar Durdurma emri, ancak aktivasyon fiyatına ulaşıldıktan sonra etkinleştirilir. Aktivasyon fiyatı belirlenmezse Takip Eden Zarar Durdurma emri, emir oluşturulduktan hemen sonra mevcut LTP’ye göre etkinleştirilir.

     

     

    Dolayısıyla yukarıdaki örneklerden, Spot İşlemler için Takip Eden Zarar Durdurma emrine ilişkin tetikleme fiyatının aşağıdaki gibi olduğunu çıkarabiliriz:

    Alış Emri: En Düşük Fiyat + Düzeltme Aralığı veya En Düşük Fiyat x (1 + Düzeltme Yüzdesi)

    Satış Emri: En Yüksek Fiyat - Düzeltme Aralığı veya En Yüksek Fiyat x (1 - Düzeltme Yüzdesi)

     

     

     

     

     

     

    Spot İşlemlerde Takip Eden Zarar Durdurma Emri Oluşturma

    Spot İşlemlerde takip eden zarar durdurma emrinin nasıl oluşturulacağına dair adım adım kılavuzu aşağıda bulabilirsiniz.

     

    1. Adım: Spot İşlemler sayfasına gidin ve Takip Eden Zarar Durdurma emrini seçin.

     

     

     

     

     

    2. Adım: Emrinizle ilgili ayrıntıları girin:

    1. Düzeltme seçeneğini yüzdeye veya aralığa göre ayarlayın.

    2. Emir değerinizi veya miktarınızı girin.

    3. Aktivasyon fiyatınızı belirleyin (İsteğe bağlı). Aktivasyon fiyatı belirlemek istemiyorsanız aktivasyon fiyatı kutusunun işaretini kaldırabilirsiniz. 

     

    Al veya Sat seçeneğine tıkladığınızda Takip Eden Zarar Durdurma emrinizi başarıyla oluşturmuş olursunuz. 

     

     

    Mevcut Takip Eden Emirlerinizi görüntülemek için Mevcut Emirler sayfasına gidin. Buradan emirleri değiştirebilir veya iptal edebilirsiniz.

     

     

     

     

    Örnekler (Vadeli ve Süreli Coin-M İşlemleri)

    Örnek 1: Uzun pozisyon için düzeltme aralığına göre Takip Eden Zarar Durdurma emri oluşturma

    B Yatırımcısının BTCUSD sözleşmesinde 30.000 $ seviyesinden uzun pozisyon açtığını ve 1.000 $’lık düzeltme aralığına sahip bir Takip Eden Zarar Durdurma emri oluşturduğunu düşünelim. 

     

    Takip Eden Zarar Durdurma özelliğinin aşağıdaki senaryolarda nasıl çalıştığına yakından bakalım:

    1. İşlem gören son fiyat 30.000 $ seviyesini hiçbir zaman aşmazsa Takip Eden Zarar Durdurma emri, aynı normal zarar durdurma emrinde olduğu gibi 29.000 $ seviyesinde tetiklenir.

    2. İşlem gören son fiyat 31.000 $ seviyesine çıkarsa Takip Eden Zarar Durdurma fiyatı, yukarı yönlü 1.000 $ olacak şekilde otomatik olarak ayarlanır (düzeltme aralığı ayarlaması 0,5 $’lık aralıklarla yapılabilir). Bu durumda, Takip Eden Zarar Durdurma emri 30.000 $ seviyesinde tetiklenir. 

    3. İşlem gören son fiyatın 30.500 $ seviyesine düşmesi durumunda, Takip Eden Zarar Durdurma emri, 30.000 $ olarak kalır.

    4. Takip Eden Zarar Durdurma emri, ancak ulaşılan en yüksek fiyattan 1.000 $’lık bir düzeltme olması durumunda tetiklenir. 

    5. Bir aktivasyon fiyatı belirlenmişse Takip Eden Zarar Durdurma emri, ancak aktivasyon fiyatına ulaşıldıktan sonra etkinleştirilir. Aktivasyon fiyatı belirlenmemişse Takip Eden Zarar Durdurma emri, emir oluşturulduktan sonra mevcut LTP’ye göre hemen etkinleştirilir.

     

     

    Not: Uzun pozisyonda bulunuyorsanız Takip Eden Zarar Durdurma emriniz, Piyasa Satış emri olur. Bu durumda aktivasyon fiyatının, pozisyonun ortalama giriş fiyatından veya mevcut işlem gören son fiyattan daha yüksek bir seviyede ayarlanması gerekir.




    Örnek 2: Kısa pozisyon için düzeltme oranına göre Takip Eden Zarar Durdurma emri oluşturma

    B Yatırımcısının BTCUSD sözleşmesinde 31.000 $ seviyesinden kısa pozisyon açtığını ve %10’luk düzeltme oranıyla Takip Eden Zarar Durdurma emri oluşturduğunu düşünelim. 

     

    Takip Eden Zarar Durdurma özelliğinin aşağıdaki senaryolarda nasıl çalıştığına yakından bakalım:

     

    1. İşlem gören son fiyat 30.000 $ seviyesinin altına hiçbir zaman düşmezse Takip Eden Zarar Durdurma emri, aynı normal zarar durdurma emrinde olduğu gibi 33.000 $ seviyesinde tetiklenir.

    2. İşlem gören son fiyat 29.000 $ seviyesine düşerse Takip Eden Zarar Durdurma fiyatı, aşağı yönlü %10 oranında olacak şekilde otomatik olarak ayarlanır (düzeltme oranı ayarlaması %0,1’lik aralıklarla yapılabilir). Bu durumda, Takip Eden Zarar Durdurma emri 31.900 $ seviyesinde tetiklenir. 

    3. İşlem gören son fiyat 29.500 $ seviyesine yükselirse Takip Eden Zarar Durdurma emri, 31.900 $ olarak kalır.

    4. Takip Eden Zarar Durdurma emri, ancak ulaşılan en düşük fiyattan 10%’luk bir düzeltme olması durumunda tetiklenir. 

    5. Aktivasyon fiyatı belirlenmişse Takip Eden Zarar Durdurma emri, ancak aktivasyon fiyatına ulaşıldıktan sonra etkinleştirilir. Aktivasyon fiyatı belirlenmemişse Takip Eden Zarar Durdurma emri, emir oluşturulduktan sonra mevcut LTP’ye göre hemen etkinleştirilir.

     

     

    Not: Kısa pozisyonda bulunuyorsanız Takip Eden Zarar Durdurma emriniz, Piyasa Alış emri olur. Bu durumda aktivasyon fiyatının, pozisyonun ortalama giriş fiyatından veya mevcut işlem gören son fiyattan daha düşük bir seviyede ayarlanması gerekir. 

     

     

    Dolayısıyla yukarıdaki örneklerden, Vadeli ve Süreli Coin-M İşlemleri için Takip Eden Zarar Durdurma emrine ilişkin tetikleme fiyatının aşağıdaki gibi olduğunu çıkarabiliriz:

    Uzun Pozisyon için Takip Eden Zarar Durdurma: En Yüksek Fiyat - Düzeltme Aralığı veya En Yüksek Fiyat x (1 - Düzeltme Yüzdesi)

    Kısa Pozisyon için Takip Eden Zarar Durdurma: En Düşük Fiyat + Düzeltme Aralığı veya En Düşük Fiyat x (1 + Düzeltme Yüzdesi)

     

     

    Takip Eden Kâr Alma

    Vadeli ve Süreli Coin-M İşlemlerinde Takip Eden Zarar Durdurmaya yönelik aktivasyon fiyatı özelliğini kullanarak, Takip Eden Zarar Durdurmayı yalnızca pozisyon kârda olduğunda etkinleştirebilirsiniz. Buna Takip Eden Kâr Alma denir.

     

    Örnek

    B Yatırımcısının BTCUSDT sözleşmesinde uzun pozisyona sahip olduğunu ve işlem gören son fiyatın 28.000 USDT olduğunu düşünelim. Yatırımcımız, işlem gören son fiyat 30.000 USDT’ye ulaştığında 500 USDT aralıkla Takip Eden Zarar Durdurma emri oluşturmak istiyor.

     

    Yatırımcı, 500 USDT düzeltme aralığı ve 30.000 USDT aktivasyon fiyatıyla Takip Eden Zarar Durdurma ayarlayabilir. İşlem gören son fiyat 30.000 USDT’ye ulaştığında, 29.500 USDT (30.000 USDT - 500 USDT) seviyesinde tetikleme fiyatına sahip Takip Eden Zarar Durdurma emri oluşturulur.

     

     

     

     

     

    Vadeli ve Süreli Coin-M İşlemlerinde Takip Eden Zarar Durdurma Emri Oluşturma

    Vadeli ve Süreli Coin-M İşlemlerinde Takip Eden Zarar Durdurma Emrinin nasıl oluşturulacağına dair adım adım kılavuzu aşağıda bulabilirsiniz.

     

     

     

     

    1. Adım: Vadeli ve Süreli Coin-M İşlemleri sayfasında açık pozisyonunuza gidin. Ardından Takip Eden Zarar Durdurma seçeneğine dokunun.

     

     

     

     

     

     

    2. Adım: Düzeltme tetikleme yönteminizi (Oran veya Aralığa göre) seçin. Gerekiyorsa bir Aktivasyon Fiyatı belirleyin. Ardından Onayla butonuna dokunun.

     

     

    Takip Eden Zarar Durdurma emrinizi başarıyla oluşturdunuz. 

     

     

    Pozisyonunuzun Takip Eden Zarar Durdurma emriyle ilgili ayrıntıları görüntüleyebilirsiniz. Emir parametrelerini değiştirmek istiyorsanız Takip Eden Zarar Durdurma ayrıntılarına dokunun. 

     

    Takip Eden Zarar Durdurma emrinizi iptal etmek için düzeltmenizin yanındaki silgi simgesine ve ardından Onayla seçeneğine dokunun.

     

    Yardımcı oldu mu?
    yesEvetyesHayır