Konular
    Bybit’te İşlem Botları Arasındaki Farklar
    bybit2024-06-13 13:26:44

    Bybit, otomatik kripto alım-satımı için tek noktadan her şeyi halledebileceğiniz bir platform sunar: İşlem Botu. Zamandan tasarruf sağlarken yatırım getirinizi artıran etkili işlem stratejileri sunan, önceden yapılandırılmış ve kodsuz işlem botları arasından seçim yapabilirsiniz. İşlem stratejilerine ve pazar eğilimlerine bağlı olarak işlem botları, genellikle istikrarlı kâr akışı sağlayabilir, riskleri en aza indirebilir ve alım-satım operasyonlarını otomatik olarak gerçekleştirebilir; böylece yatırımcılar pozisyonlarını sürekli olarak izlemek zorunda kalmaz. 

     

    Bu makalede, Bybit’in sunduğu kripto işlem botlarının ana türlerini inceleyeceğiz: Grid Botu ve DCA Botu. 





    Grid Botu ve DCA Botu nedir?

    Grid Botu, bir kripto varlığın referans fiyatının altında alış emirleri ve referans fiyatının üzerinde satış emirleri vererek çalışır. Bu alış ve satış emirleri (“grid” olarak adlandırılır) birbirine eşit uzaklıktadır ve katı bir fiyat aralığında ayarlanabilir. Grid botları, kripto varlıkların fiyat dalgalanmalarından, yani yanal fiyat hareketlerinden yararlanmak üzere tasarlanmıştır. Fiyatın artması satış emrini tetikler ve esasında en son gerçekleştirilen satış emrinin “yerine geçecek” şekilde kripto varlık fiyatının altında yeni bir alış emri oluşturulur. Benzer şekilde, fiyatın düşmesi alış emrini tetikler ve en son gerçekleştirilen alış emrinin “yerine geçecek” şekilde kripto varlık fiyatının üstünde yeni bir satış emri oluşturulur. Alış ve satış emirleri (gridler) arasındaki fark, kârdır.

     

    DCA Botu, sabit tutarda belirli bir kripto para için tek bir büyük alış zamanı belirlemek yerine bunu düzenli aralıklarla satın almayı içerir. DCA botlarını kullanarak alım-satımlarınızın sıklığını ve tutarını ayarlama esnekliği kazanırsınız. Bu, yatırım stratejinize ve risk toleransınıza uygun bir sıklık ve tutar seçmenizi sağlayarak ne sıklıkla alış yapmak istediğinizi seçebileceğiniz anlamına gelir

     

    Martingale Bot, piyasa fiyatı belirli bir yüzde artış veya düşüş yaşadığında, tüm kayıpları telafi etmek ve sonunda piyasa lehinize hareket ettiğinde kar elde etmek amacıyla otomatik olarak ek bir emir vermek için geleneksel Martingale stratejisi üzerine inşa edilmiştir. Ancak öngörülemez doğası göz önüne alındığında, botun kayıpları telafi edemeden hesabınızdaki fonun tükenmesi veya bot ayarlarının mevcut piyasa hareketlerine uygun olmaması durumunda daha büyük kayıplara neden olabilir.





    Bybit İşlem Botları Arasındaki Farklar

     

    Bot Türleri

    Spot Grid Botu

    Vadeli İşlemler Grid Botu

    DCA Botu

    Vadeli Martingale Botu

    Açıklama

    Her iki fiyat yönünde bir dizi alış ve satış emri vermenize olanak tanıyarak Spot piyasasında tetiklenmeyi bekleyen emirlerden oluşan bir alım-satım gridi oluşturur.

    Spot Grid Bot'a benzer şekilde, bu işlem botu Vadeli Sözleşme piyasasında iş görür. Üç (3) modu vardır: Uzun, Kısa ve Nötr. 

    Mevcut piyasa fiyatından bağımsız olarak alış emirlerini düzenli aralıklarla ve önceden belirlenmiş bir tutarda gerçekleştirir.

    Tur başına Kâr Hedefine ulaşılana kadar piyasa fiyatı belirli bir yüzdelik artış veya düşüş yaşadığında, çarpana dayalı olarak ek emirler verir, Kâr Al emrinin uygulanmasını tetikler ve mevcut döngüyü tamamlar.

    Piyasa

    Spot Piyasası

    Vadeli Sözleşme Piyasası

    Spot Piyasası

    Vadeli Sözleşme Piyasası

    Yatırımcı Profili

    - Bir varlığa sahip olmak ve onun fiyat dalgalanmasından kâr elde etmek

    - Kaldıraç kullanarak kârı artırmak ve alım-satım konusunda sistematik bir yaklaşım benimseyerek piyasa durumundan faydalanmak 

    - Zaman içinde kademeli olarak bir pozisyon oluşturmak 

    - Önceki kayıpları telafi etmek ve ilk yatırıma ek olarak kâr elde etmek

    Likidasyon Riski

    Hayır

    Evet

    Hayır

    Evet

    Emir Türü

    İlk emir: Piyasa Emri

    Sonraki Emir: Limit Emri

    İlk emir: Piyasa Emri

    Sonraki Emir: Limit Emri

    Piyasa Emri

    İlk Emir: Piyasa Emri

    Sonraki Emir: Limit Emri

    Son Emir: TP Piyasa Emri

    Ücret

    İşlem botlarını kullanmanın herhangi bir ücreti yoktur. Ancak botlarla gerçekleştirilen tüm emirlerin işlem ücretlerine tabi olacağını ve Vadeli Sözleşme işlemlerinin de fonlama ücretleri yaratacağını lütfen unutmayın.


    Daha fazla bilgi için, lütfen Bilmeniz Gereken Bybit Ücretleri kısmına bakın.

    Faydalar 

    1. Grid Botu, piyasada düşükten alış ve yüksekten satış için 7/24 otomasyon sunar. Bu da siz aktif olarak alım-satım yapmasanız bile bot çalışmaya devam ettiği için herhangi bir arbitraj fırsatını kaçırmamanızı garanti eder.


    2. Grid Botu, işlemlerin disiplinli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olarak alım-satıma duyguların karışmasını azaltır. 


    Daha fazla ayrıntı için lütfen burayı ziyaret edin. 

    DCA Botu, kullanıcıların en düşük fiyattan alış yapmaya çalışmadan maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olur. Yatırımcıların, piyasanın en tepesini ve en dibini tahmin etmesi zordur. Piyasada zamanlama yapmak yerine DCA botunu kullanmak, tercih ettiğiniz kripto paralara tutarlı bir şekilde yatırım yapmanıza yardımcı olur.


    Daha fazla ayrıntı için lütfen burayı ziyaret edin. 

    1. Martingale Bot'un kurulumu kolay olabilir, özellikle de yatırımcılar sistemimizin botun parametrelerini otomatik olarak ayarlamasına olanak tanıyan Yapay Zeka Stratejisini kullanıyorsa.


    2. Martingale stratejisi, kişinin geçmiş kayıplarını telafi etmesine ve tek bir kazançla ilk yatırımdan kar elde etmesine olanak tanır, bu da Martingale botunu fonların hızlı bir şekilde geri kazanılması için ilginç bir araç haline getirir.


    Daha fazla ayrıntı için lütfen burayı ziyaret edin.

    Dezavantajlar

    1. Fiyat, üst veya alt limit fiyatını aştığında Grid Botu geçici olarak çalışmayı durduracaktır. Fiyat belirlenen fiyat aralığında döndüğünde çalışmaya devam edecektir.


    2. Grid işlem stratejisi, belirli bir tutarda fon ayırmayı gerektirir; bu nedenle fon kullanımının verimliliği azalır. Kullanıcı tarafından ayarlanan grid sayısı çok azsa ve fiyat (birbirinden uzak) iki (2) nokta arasında dalgalanırsa sistem otomatik emir oluşturmaz.

    Piyasada genellikle zaman içinde yukarı doğru eğilimler görülür. Bunun sonucunda, önceden büyük miktarda para yatırırsanız kademeli olarak yatırılan daha küçük miktarlara kıyasla daha iyi sonuçlar elde etme olasılığınız daha yüksektir. 

    1. Martingale Botu, sonucu tahmin edilemediğinden ve piyasa koşullarına bağlı olduğundan daha yüksek riskler içeren bahis tabanlı bir yönteme dayanmaktadır. Bu nedenle daha büyük kayıpların önlenmesi için daha dikkatli izlenmesi ve yönetilmesi gerekmektedir.


    2. Sürekli alım satımın doğasında olan riskler, Martingale Bot kullanıldığında daha da artabilir, çünkü 50x'e kadar kaldıraç kullanmak mümkündür ve yatırımcının fonları azalırsa likidasyon tetiklenebilir.





    Risk

    İşlem botları değerli araçlar olsa da tüm yatırımların doğal riskler içerdiğini kabul etmek önemlidir. İşlem Botu kılavuzunu dikkatlice okumalı ve tam olarak anlamalı, risk kontrol önlemlerini uyguladığınızdan ve rasyonel alım-satımlar yaptığınızdan emin olmalısınız.

     

    Alım-satım faaliyetlerine başlamadan önce bu riskleri anlamak ve kapsamlı araştırma yapmak yatırımcıların sorumluluğu altındadır. Bu sorumluluğu üstlendiğinizde bilgiye dayalı kararlar alabilir ve karmaşık piyasalarda daha etkili bir şekilde işlem yapabilirsiniz.

    Yardımcı oldu mu?
    yesEvetyesHayır